Hobbykwekerij Erna

Winterharde Tuinplanten en zaden van Hobbykweker

Op deze pagina wat tips en wetenswaardigheden
Stokroosroest: een kwaal waar veel stokrozen aan lijden. Het is een schimmelziekte die begint met oranje puntjes op het blad en bobbeltjes aan de onderkant. Het beste is om met deze kwaal te leren leven. Er zijn wel middeltjes voor maar daar moet je dan wel al vanaf de winter mee beginnen. Wel wordt geadviseerd om de plant in het najaar diep terug te snijden. De schimmel overwint namelijk in de plant.
 
Geraniums, Alchemilla, Delphinium en sommige andere vaste planten gaan vaak weer opnieuw bloeien en krijgen fris blad als u ze na de bloei tot 1/3 terug snoeit.
 
Plantenetiket: op een plantetiket staat met een symbool aangegeven of de plant met volle zon (6 uur) halfschaduw (4 uur) of schaduw ( 2uur of minder) genoegen neemt.
 
Vaste planten in de winter: laat u de planten gewoon staan, zonder ze af te knippen. In sommige planten zit ook zaad wat de vogels heerlijk vinden. Bijna al mijn planten zijn winterhard en zullen zelfs een strenge winter overleven.
 
Lupine: knip,om de plant niet uit te putten, de uitgebloeide bloemen uit de lupine
 
Eenjarigen zoals Calendula, Alyssum, Coreopsis, Nigella, Papavers, Korenbloem en Clarkia kunnen in september ter plaatse gezaaid worden. Zaai ze zo dun mogelijk(meng het zaad eventueel met droog zand, dit vergemakkelijkt het dun zaaien) en dun ze pas het volgende jaar uit.i ze zo dun mogelijk.

Tweejarige zoals Vingerhoedskruid, Campanula, Cheiranthus,Dipsacus, Viooltjes, Alcea Rocea en Verbascum kunnen in september nog worden gezaaid in potjes of in de volle grond 

Papavers zijn door hun penwortel moeilijk te verplaatsen

Vlinderplanten: op de volgende planten komen gegarandeerd vlinders af

Ajuga repatans

Aster

Echinops

Eupatorium

 

Knautia

Oregano

Scabiosa

Rozemarijn 

 

Sedum

Tijm

Verbena bonariensis

Nectar voor nachtvlinders:

De Buddleja (Vlinderstruik) en Lonicera (Kamperfoelie) zijn echte tankstations voor nachtvlinders. Nachtvlinders komen ook af op de bloemen van Nicotiana (siertabak), Centranthus ruber (Spoorbloem) en Oenothera (Teunisbloem)

Tuinpioenen kunnen jaren op dezelfde plek staan. Maar soms is het toch nodig om ze te splitsen of te verplanten. De ideale periode is september. Plant ze niet te diep anders kan het een paar jaar duren voor ze opnieuw in bloei komen.
 
Potplanten: door turf met potgrond te mengen houden de planten langer vocht vast. De verhouding hiervoor is 40 liter potgrond met 10 liter turf vermengen.